Tuotekehitysprojekti kuluttajien kanssa

Aidosti asiakaslähtöinen tapa kehittää uusi tuote

Haluatteko uusia tuotteita kohderyhmänne tarpeisiin? Onko teillä kiinnostusta valjastaa kohderyhmänne ideat tuotekehitykseen? Haluatteko suunnitella tulevaisuuden menestys tuotteen? Tätä ja paljon muuta on mahdollista saavuttaa yhteiskehittämällä.

Yhteiskehittäminen on dialogia yrityksen ja asiakkaan välillä, joka lisää kilpailukykyä ja arvoa. Kuluttajat sitoutuvat uusiin tuotteisiin jo kehitysvaiheessa. Yhteiskehittäminen tuottaa tietoa ja tarpeita vastaavia tuotteita. Yrityksenne ei ainoastaan saa uusia tuoteideoita vaan myös tietoa mikä omassa yrityksessä on erinomaista, miksi tuotteita ostetaan tai jätetään ostamatta.

Työskentely yhteiskehittämis-projektissa

  • Aloitus

    Työskentely aloitetaan palaverilla, minkä jälkeen voidaan päättää aloitetaanko yhteistyö. Tämä vaihe ei vielä sido mihinkään. Mikäli aloituspalaverista päästään eteenpäin saatte tämän perusteella tarjouksen ja suunnitelman.

    Yhteiskehittäminen perustuu työpajoihin. Näiden lisäksi projektia viedään eteenpäin palavereissa, joihin kuluttajat eivät osallistu.

  • Työpajatyöskentely

    Yhteiskehittäminen on työpajamenetelmä, jossa kuluttajat, sidosryhmät ja tuotekehitystiimi osallistuvat yhdessä tuotteen suunnitteluun ja kehittämiseen. Tavoitteena on saada syvällisempää tietoa miksi yrityksen olemassa olevia tuotteita käytetään, asiakkaiden tarpeista sekä lisätä uude tuotteen vetovoimaa.

    Työpajoissa on erilaisia teemoja. Näiden avulla syvennetään tietoa kuluttajista ja heidän tarpeistaan.

  • Prosessi vie aikaa

    Aikaa on hyvä varata vuosi tai enemmän. Mitä syvällisemmin aiheeseen päästään paneutumaan sitä enemmän kuluttajista saa irti. Kesto määräytyy aina toimeksiannon mukaan.

  • Tuloksena uusi tuote

    Työpajatyöskentelyn tuloksia edistetään ja muokataan siten, että prosessissa syntyy uusia tuoteideoita, jotka vastaavat kuluttajien tarpeisiin. Uusi tuote on helpompi lanseerata, sillä tuotteen kiinnostavuus tiedetään jo omassa kohderyhmässä. Lisäksi tuoteideaan on sitoutunut jo työpajoista tutut kuluttajat.

Miksi yhteiskehittäminen

  • Sen avulla juurrutetaan yrityksen asemaa ja brändiä entisestään

  • Saadaan tutkimustuloksia, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi markkinoinnissa

  • Mahdollista päästä juttelemaan kohderyhmän kanssa

  • Vahvistaa kilpailukykyä ja saavuttaa kilpailuetua

  • Syvällisempää tietoa kuluttajista kuin esim. kuluttajatutkimukset

  • Ei ainoastaan uusia tuoteideoita vaan tietoa miksi tuotteitanne käytetään

Kartoitetaan voisiko teidän yritykselle sopia juuri yhteiskehittäminen! Ota yhteyttä ja aloitetaan yhteistyö.